Virus koji izaziva Covid 19 ne predstavlja direktnu opasnost za bezbednost hrane, pokazali su ažurirani podaci koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih nacija (FAO), prenosi Food Safety News
Dokument zamenjuje privremene smernice FAO-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o koronavirusu i bezbednosti hrane za prehrambene kompanije, prvobitno objavljene u aprilu 2020.
Prethodni dokument je kritikovan od strane tadašnjeg predsednika Međunarodne asocijacije za zašitu hrane (International Association for Food Protection) Rodžera Kuka zbog sugestija da je koronavirus pitanje koje utiče i na bezbednost hrane.
Trenutni podaci ukazuju da ni hrana i pakovanja za hranu nisu put za širenje virsu kao što je korona. Korona se ne može umnožavati u hrani ili na njenoj površini, već u ljudima i određenim životinjama. Kada se nađe u okruženju virus se degradira i postaje manje zarazan, piše u novom dokumentu.
“Važno je napomenuti da, iako otkrivanje ostataka virusa ili virusne ribonukleinske kiseline (RNK) na hrani i ambalaži hrane daje dokaze o prethodnoj kontaminaciji, što se i ne dovodi u pitanje, nema potvrde da se SARS-CoV-2 ili bilo koji drugi virus koji izaziva respiratorne bolesti, prenosi se hranom ili ambalažom za hranu i izaziva bolesti kod ljudi koji dodiruju kontaminirane prehrambene proizvode ili ambalažu”.
Studije objavljene u časopsima, uključujući “China CDC weekly” povezali su slučajeve oboljevanja sa pakovanjima proizvoda iz hladnog lanca snabdevanja, a koji su bili kontaminirani virusom.
Cilj ovih smernica je da osiguraju da se sačuva integritet lanca ishrane, kao i da bezbedne zalihe hrane budu dostupne potrošačima bez uvođenja restrikcija u lance snabdevanja neefikasnim merama.
Širenje epidemije koronavirusa povezivano je sa radnicma na farmama i u objektima za preradu mesa, ribu, voće, povrće i hranu za životinje.
“Ostaje izuzetno važno za industriju hrane i donosioce odluka u ovoj oblasti da zaštite radnike od prenosa virusa sa čoveka na čoveka tako što će omogućiti bezbedno radno okruženje, mere za održavanje lične higijene i organizovati edukacije o osnovnim prinicpima higijene hrane”, rekao je službenik za bezbednost hrane Markus Lip.