Opština Svilajnac poznata je po resavskoj simentalskoj rasi goveda. Oko četiri stotine poljoprivrednika u Svilajncu bavi se stočarstvom, a ta tradicija duga je više od 150 godina. Danas sa potomstvom na teritoriji ove opštine ima oko 5.000 umatičenih grla dok dnevna proizvodnja mleka iznosi oko 25.000 litara
Na gazdinstvu Dragana Todorovića, stočara iz sela Dublje kod Svilajnca, tradicionalno se gaji resavska simentalska rasa goveda. Dragan ima 30 grla krava a mlekari predaje oko 200 litara dnevno mleka. Simentalka sa Resave jedini je izbor ovog stočara.
“Simentalka se na našem podneblju mnogo dobra pokazala. Prvo daje dobro mleko, a drugo ima i dobre tovne osobine. Ovde retko ko ima holštajn rasu u opštini Svilajnac. One su dosta mesnata rasa, a pogotovu su specifične po tome što su mlečne i daju po 35, 40 litara mleka i dosta su i velikog gabarita. Učestvujem na Novosadskom sajmu i odatle imam mnogobrojna priznanja, super šampionke celog sajma i svake godine uzmem po neku nagradu”, kaže Todorović.
Mirko Milojević iz sela Grabovac kod Svilajnca poslednjih 12 godina aktivno se bavi stočarstvom. Mlekari predaje oko 300 litara dnevno mleka i kako kaže dobra ishrana krava simentalki je ključna za bolju mlečnost.
“To je rasa koja može da izvuče dosta mleka. Ovde imam sedam prvotelki sada i ni jedna nije dala ispod 30 litara mleka u prvom telenju. Daju krupna telad koja mogu da se tove izuzetno brzo i zbog toga sam prešao na njih. Od ishrane je lucerka na prvom mestu i to kvalitetna sa listom jer mi tu lucerku prskamo, prvu i drugu travu inokulantima, balira se vrlo sirova i kada tu balu dobiju krave oko 40 litara mleka je razlika u odnosu na običnu balu lucerke iz treće i četvrte trave gde je i list malo opao. Naravno, koriste se i suncokretova i sojina sačma”, objašnjava Milojević.
Resavski simentalac
U opštini Svilajnac ima oko četiri stotine stočara, umatičenih grla krava simentalki sa potomstvom ima oko 5.000, dok se dnevno proizvede i do 25.000 litara mleka.
“Ta proizvodnja na ovom području datira preko 150 godina. Ranije su ljudi gajili domaće šareno goveče i godinama kasnije su oplemenjivali tu rasu goveda uvozom bikova iz Švajcarske i Nemačke da bi danas dobili takozvano domaće šareno goveče u tipu simentalca koje je karakteristično za Resavski kraj i to je sada resavski simentalac. Mogu da kažem da su u poslednjih 5 godina opština Svilajnac i njeni proizvođači bili tri puta apsolutni šampioni novosadskog sajma u govedarstvu”, ističe Goran Despotović, pomoćnik predsednika opštine Svilajnac za poljoprivredu.
Tradicija duga više od 150 godina u proizvodnji mleka i gajenju resavske simentalske rase goveda stočarima iz Svilajnca donela je i mnogobrojne nagrade sa različitih poljoprivrednih sajmova.