Još jedna kontrola alkoholnih pića pokazala je koliko etiketa na flašama nema veze sa onim što se u bocama zaista nalazi, pišu Večernje novosti.
Poljoprivredna inspekcija je nedavno kod vodećih proizvođača utvrdila da su šljivovicu, kajsijevaču, viljamovku pravili gotovo bez voća. Minimalne količine slatkih plodova nadoknađivali su dodavanjem šećera u kominu ili etanola u destilat. Iako takva rakija nije opasna po zdravlje ljudi, ona je čista obmana svakog ljubitelja čašice.
Kod 10 proizvođača, poljoprivredna inspekcija je utvrdila da proizvode rakiju od sirovina koje nisu iz voća. Među njima se nalaze firme “Simeks”, “Premijum produkt”, “Podrum Riljac”, “Prezident gold prodakt”, Podrum “Ljubinković”, Podrum “Pevac”, Podrum “Vojinović”, SZR “Iriko”, STPUR “Podgorka” i “Protekst”.
Prema rečima Svetlane Nol, načelnice Odeljenja poljoprivredne inspekcije za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića, ovde je pitanje kvaliteta proizvoda i toga da li su potrošači pravilno obavešteni o tome što se nalazi u boci.
“Svi ti proizvodi su bezbedni i, što se toga tiče, mogu da idu u promet”, rekla je Nolova. – Od 30 uzoraka koje smo uzeli, 19 je bilo neispravno, ali od toga, 17 je imalo problem sa deklaracijom. Svi žele da privuku kupce, i ako napišu da je rakija od kruške ili šljive, to onda mora biti etanol dobijen destilacijom tog voća. Poreklo etanola je najzanimljivije, jer ono dokazuje da li je dobijen samo od voća ili se dodaje šećer.
Kako kaže Svetlana Nol, dodavanjem nedozvoljenih sredstava vrši se umnožavanje i falsifikovanje proizvoda. Dodavanje šećera u kominu ili etanola u destilat samo su neke od stvari koje rade proizvođači ne bi li uvećali proizvedene količine.
To je čista obmana potrošača – ističe ona. – Sve rakije kod kojih smo našli nepravilnosti imaju “hemijsku” sliku voća, samo što je utvrđeno da su dodavani šećer ili etanol. Firmama je rečeno da robu povuku iz prometa. Tu rakiju mogu da predestilišu ili pretvore u drugi proizvod. Mogu, recimo, travaricu da naprave.
Novosti