Većina domaćica u Srbiji ove godine praviće ajvar od vojvođanske paprike „kurtovke“, a ne od tradicionalne – leskovačke. Dok se u Beogradu najviše trguje paprikom iz Subotice i Rume, Leskovčani svoju „kurtovku“ prodaju u svom okruženju, ali i na Kosovu. Iako je dobro rodila, kako kažu trgovci, ne isplati im se da plaćaju transport do prestonice.
Iz Zavoda za poljoprivredu u Leskovcu rekli su nam da se paprika za „originalni“ ajvar najviše prodaje na njihovoj kvantaškoj pijaci i u leskovačkim marketima.
– Kurtovska paprika je podsemenska sorta, koja se prenosi sa generacije na generaciju, i nijedan njen hibrid ne može da da taj kvalitet – priča Boban Stanković, inženjer poljoprivrede iz Zavoda za poljoprivredu Leskovac. – Ajvarsku papriku prodaju ovde na kvantaškoj pijaci, tu dolaze nakupci iz raznih krajeva i odvoze dalje. Vojvođani imaju jaka udruženja, pa lakše dolaze do velikih marketa. Lakše se proda 30 tona nego jedna tona paprike. Dok nije bio skup prevoz, vozila se i za Beograd, sada se to ne isplati.
Kako kaže Stanković, „kurtovka“ je dobro rodila, a ratari koji su slušali savete imaju prinos i do 50 tona po hektaru.
– Počeli su polako da se udružuju poljoprivrednici u Leskovcu, jer drugačije neće moći da opstanu – kaže Stanković. – Njima je trenutno prioritet da se organizuju i izvezu za Rusiju, pre nego da dovezu papriku za Beograd.
Cena „kurtovke“ na leskovačkoj kvantaškoj pijaci trenutno je oko 70 dinara, a ide i do 80. Iz dana u dan raste, jer je ima sve manje.
I u Veletržnicama Beograd rekli su nam da najviše trguju paprikom „kurtovkom“ iz Subotice i Rume, a nešto malo iz Leskovca i Trstenika.
Dobar deo ajvarske paprike završi i na Kosmetu. Kako su nam rekli, gotovo svakodnevno dolaze nakupci sa Kosova i Metohije i kupuju „kurtovku“. Prodavcima se to više isplati, nego da prikupljaju potrebnu dokumentaciju za izvoz u okolne zemlje.
– Voda nam je uništila deo zemlje, pa nismo mogli na čitav hektar da posejemo papriku, ali su nam prinosi dobri – kaže Miroslav Stanković, poljoprivrednik iz Leskovca. – To je sve domaće seme, koje dobijamo od probranog korena. Robu najviše prodam na našoj kvantaškoj pijaci, a imam i stalne kupce iz Preševa i Niša, pa nema potrebe da idem dalje. Nemamo računicu da prodajemo dalje, po kilogramu ode 10 dinara na prevoz. Ali, čitava jugoistočna Srbija uzima papriku iz Leskovca.
Kako kaže, vojvođanska „kurtovka“ ne može da se poredi sa njihovom. Jer domaće seme ne može da zameni nijedan hibrid.
Lokošnička paprika tajni sastojak
Da bi ajvar bio onaj pravi, Leskovčani kažu da uz „kurtovku“ obavezno ide i čuvena „lokošnička“ paprika – autohtona vrsta crvene industrijske paprike, koja se pravi tu već više od 400 godina.
– Pokušavali su proizvodnju „lokošničke“ paprike u svim krajevima zemlje, ali to nije uspelo – objašnjava Miroslav Stanković. – Ta sorta se samo tamo gaji, zbog takvih klimatskih uslova, i nigde više.
Novosti