Voćku režemo kako bismo dobili redovnu i kvalitetnu rodnost, a učinak rezidbe se poznaje po rodnosti. Zimska rezidba voćaka se obavlja se tokom mirovanja vegetacije
Rezidba jabučastog voća moze da počne od decembra meseca pa traje do početka listanja, dok se početak rezidbe kostičavog voća pomera prema početku proleća. Razlog je velika osetljivost kostičavog voća na izmrzavanje, koja se ranijom rezidbom povećava.
Osnovno pravilo orezivanja je da se uklone bolesne, oštećenje i suve grane, kao i guste grane koje se međusobno presecaju. Po pravilu grane se odstranjuju do kraja, ne prekraćuju se. Prekračuju se samo slabije i rodne grančice ili nešto jače grane, kako bi se razgranale. Osnovni zahvati koji se obavljaju u toku zimske rezidbe su proređivanje, prekraćivanje i savijanje grana.
Proređivanje grana
Proređivanjem, se utiče na bolje osvetljavanje krošnje. Ukoliko se grančice ne proređuju skeletne grane ogole. Potreba za ovim zahvatom naročito se javlja kod mlađih stabala, u periodu formiranja uzgojnog oblika, ali i kod stabala u periodu plodonošenja. Rane koje nastaju rezom moraju se zagladiti i premazati voćarskim voskom.
Prekraćivanje
Prekraćivanje se najčešće obavlja u toku formiranja uzgojnog oblika. Vrši se na pupoljku koji ima bočni položaj i na ovaj način se utiče na otvaranje krošnje. Vrši se nekoliko milimetara iznad pupoljka sa blago zakošenim rezom prema sredini pupoljka.
Savijanje grana
Savijanje grana ima za cilj da se smanji snaga rasta, ubrza plodonošenje, odnosno da se stvori više rodnih grančica.
Zimsku rezidbu voćaka u uzgoju treba svesti na što manju meru. One voćke koje se redovno orezuju bolje rode i stvaraju dovoljno rodnih pupoljaka iz kojih će se sledeće vegetacije razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvetljenu krošnju što povoljno utiče na kvalitet plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima.
agronews