Organizacija Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) još jednom je upozorila da se evropski poljoprivrednici oglušuju o napore da se upotreba pesticida u uzgoju voća svede na minimum
Iako je u planu evropske strategije da se do 2030. prepolovi upotreba ovih hemikalija, najnoviji izveštaj pokazuje da voće nikad nije bilo zagađenije nego poslednjih godina.
Naime, u državama članicama Evropske unije od 2011. do 2020. analizirano je više od 44.000 uzorka svežeg voća. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva pesticidima gotovo udvostručila od prve godine istraživanja.
U vrhu liste našle su se kruške sa 49 % prisutnosti pesticida, grožđe sa 44%, jabuke 34%, šljive 29 i maline 25%. Tokom sačinjavanja izveštaja uzimani su u obzir čak i najmanji ostaci pesticida pronađeni na voću.
U dokumentu koji je nazvan ”Raj za pesticide” istaknuto je posebno da su kod krušaka iz Belgiji u 71% uzoraka pronađeni pesticidi makar i u tragovima, u holandskim u 70 i portugalskim 68%. U tih deset godina testirano je oko 17.700 uzoraka jabuka. Sadržaj pesticida se na kraju ovog perioda udvostručio. Kada je u pitanju to voće, u 2020. najviše su kontaminirane one iz Holandije u iznosu od 71%, a slede je Grčka sa 54 i Portugalija sa 50%. Za šljive je pregledano 4.650 uzoraka, a rezultati su pokazali rast kontaminacije od 81%.
Ova organizacija u svom izveštaju komentarisala je desetogodišnja ispitivanja i zaključila da su zakoni EU o zabrani najštetnijih pesticida i kontaminaciji voća, koja je veća nego ikad dosad, pokazali potpuni neuspeh.
”Evropska komisija je do 2018. strahovala zbog ovakve situacije na tržištu, ali ne vidimo da je preduzeta konkretna mera”, optužuje PAN Europe i dodaje da se EU okreće potpunoj upotrebi hemikalija u proizvodnji. Istovremeno, potrošači kažu da je pre svega sporan kvalitet, ali da je to danak politici proizvodnje savršenih plodova. Već godinama smo svedoci da se na tržištu traži voće uniformisanog izgleda, jabuke recimo isključivo crvene boje, plodovi iste veličine..
Istraživači napominju da se ovo ispitivanje razlikuje mnogo od svih dosadašnjih jer pokazuje kako se kroz čitavu deceniju menjao način upotrebe pesticida u voćarstvu. Dok su plodovi kivija pre deset godina bili skoro oslobođeni (četiri odsto) ovih hemijskih supstanci, sada je skoro trećina (32%) kontaminirana. Isto tako, polovina svih višanja koje su uzorkovali zvaničnici bilo je kontaminirano u 2019. godini, u poređenju sa 22 odsto u 2011.