Mnogi voćari iz Bačkih Vinograda, Horgoša i drugih mesta sa područja Subotičko horgoške peščare na severu Bačke, odlučili su se da iskrče zasade jabuka, iako prema procenama istaknutih stručnjaka baš i nema razloga da se odlučuju na taj korak
Voćari koji se odlučuju na nepopularan korak uveravaju da im proizvodnja jabuka nije više primaljiva, odnosno da je tržište prezasićeno, te da nemaju računicu i izlaz će potražiti u nekoj drugoj proizvodnji. Međutim, nasuprot njihovim uveravanjima, cena jabuka na tržištu se popravila i primamljiva je i za izvoz.
”Neshvatljivo je i za mene je iznenađenje da voćari na severu Bačke krče voćnjake kada je cena jabuka veoma dobra, pogotovo što se područje Subotičko horgoške peščare najbolje može valorizovati u voćartsvu. Subotičko horgoška peščara je poznata po voćarksoj proizvodnji, u prvom redu po proizvodnji jabuka i moj utisak je da se proizvođači nisu u poslednjih deset-petnaest godina baš najbolje snašli kada su u pitanju nove tehnologije, kao što je to na Fruškoj gori gde se novi voćnjaci podižu sa protivgradnim mrežama i novim sortimentom. Mislim da se u celoj toj priči nisu dobro organizovali kada je u pitanju izvoz, nego su bili naslonjeni na druge”, kaže profesor dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
On dodaje da je prošlogodišnji rod od 480.000 tona jabuka u Srbiji bio sasvim dobar i da je krajem godine u novembru izvoz tog voća išao čak u 27 zemalja, da se u decembru izvozilo u 19 zemalja i da je vrednost izvoza mesečno iznosila između 11 i 14 miliona američkih dolara.
”Sada je izvoz jabuka krenuo i niko neće ni da otvara komore hladnjača u kojima su lagerovane jabuke “ajdared”, jer se zna da su lane izmrzle jabuke u Poljskoj. Cena koja se trenutno nudi za “ajdared” je izvanredna i do 75 dinara za kilogram. Ne znam šta proizvođači čekaju, vrlo su čudni”, pita se Keserović.
Poljoprivredna gazdinstva u Bačkim Vinogradima, koja u poslednje vreme nisu našla sebe u proizvodnji jabuka, kažu da im je isplativiji uzgoj krompira i drugog povrća. Smatraju da postoji prezasićenost u uzgoju ovog voća, a da se za plasman na inostrano tržište postavljaju sve strožiji zahtevi. Na parcelama na kojima su iskrčena stabla jabuka, ovdašnji voćari preorijentišu se najviše na sadnju krompira i drugog povrća ili prelaze na druge voćne vrste, u prvom redu maline, zovu, lešnike..