Direktor Uprave za veterinu Živko Matijević ističe da građani u Srbiji mogu biti sigurni da kupuju bezbedno meso, pod uslovom da ga nabavljaju u registrovanim prodavnicama
“Nije toliko bitno da li su to veliki lanci ili male mesare, već da su registrovani, jer se u tim objektima sprovodi svakodnevna kontrola”, naglašava Matijević.
Što se tiče porekla mesa, kako kaže, na tržištu svežeg mesa preovlađuje domaće meso, dok se uvozno meso uvozi isključivo za preradu. “Smrznuto meso ne može da se nađe u slobodnoj prodaji, jer je ono namenjeno isključivo proizvodnji prerađevina”, objašnjava Matijević.
S druge strane, Vesna Đorđević iz Instituta za meso, ističe da meso iz uvoza prolazi rigorozne kontrole pre nego što stigne do potrošača. “Svako meso koje dolazi iz inostranstva mora da ispuni standarde zemlje iz koje se uvozi, ali i dodatne standarde koje propisuje Republika Srbija. Uzorkuje se i laboratorijski ispituje kako bi zadovoljilo sve propise naše države”, navodi Đorđević.
Napominje i da država i Institut imaju potpunu kontrolu nad proizvodnjom domaćeg mesa. “Znamo sve – od toga kako je životinja osemenjena, kada je rođena, kako je rasla na farmi, čime je hranjena, kako je transportovana, kako su se prema njoj odnosili u klanici i kako je meso dospelo do potrošača”, ukazuje sagovornica.
Matijević naglašava da je Srbija prošle godine izvezla 30 odsto više mesa nego što je uvezla. “Uvozno meso dolazi samo za poznate kupce i koristi se isključivo za preradu, što je neophodno zbog proizvodnih potreba velikih klanica i izvoza”, objašnjava on.
Govoreći o ishrani, Đorđević primećuje da postoje mnoge zablude u vezi sa vrstama mesa. “Svinjsko meso je često neopravdano na meti kritika. Na primer, leđni mišić svinje, poznat kao krmenadla, ima slična svojstva kao pileće belo meso. Ne stoji tvrdnja da svinjetinu treba potpuno izbegavati u određenim stanjima”, upućuje ona.
Tvrdi i da se u Institutu za meso u Srbiji ispituje čak 23 jedinjenja koja Evropska unija propisuje kao nepoželjna u mesu. “Ne sme da bude nijedne. Meso je prirodno sterilna namirnica i ne sadrži štetne supstance koje mogu ugroziti zdravlje”, naglašava ona.
Kada je reč o nutritivnoj vrednosti, meso sadrži čak 19 elemenata iz periodnog sistema i 12 različitih vitamina. “Kada bih ih sada nabrojala, svako bi prepoznao bar jedan do tri koje inače kupuje u apoteci”, zaključuje sagovornica.