Evropska komisija odobrila je zahtev Italije da se “Limone dell’Etna”, sorta limuna koja se gaji na Siciliji, zaštiti geografskom oznakom
Više od 200 godina u podnožju vulkana na istoku Sicilije, na nadmorskoj visini od 400 metara gaji se “limun Etne” na zemlji vulkanskog porekla u umerenoj mediteranskoj klimi.
Proizvođači koriste posebnu tehniku uzgoja koja se prenosi sa generacije na generaciju već više od dva veka. Oni su 2014. godine formirali udruženje za promociju i zaštitu te vrste limuna, koji ima veću kiselost od drugih vrsta tog voća koje se gaje na Siciliji.
U odnosu na druge sorte limuna ima za oko 30 odsto više soka, a sadržaj esencijalnog ulja ima odličan aromatični profil. Organoleptičke karakteristike “limuna Etne” čine ga idealnim proizvodom za ekstrakciju esencije, kao i za industriju soka i kandirane korekora.
Upotreba varira u zavisnosti od vrste, veličine, oblika, boje i debljine kore.
“Limun Etne” gaji se u 15 opština u provinciji Katanija, u Italiji. Ova kultura sazreva između kasne jeseni i kraja zime, kao i tokom proleća i leta.
RTS