Temperaturna kolebanja, ali i dosta dana bez sunčanih perioda, uticali su povrtarsku proizvodnju na severu Banata. Kikindski povrtari obavljaju onaj posao koji je bio predviđen pre dvadesetak dana, tako da celokupna proizvodnja u samom početku sezone uveliko kasni
”Dve nedelje kasnimo sa poslom. Krompir je trebalo da počnemo da vadimo, a još nismo u tom poslu. On je počeo tek da izlazi iz zemlje. Kasni sve i zato je takva cena. Uopšte, koliko ratarima tako i nama kasni proizvodnja”, kaže Dragan Vukobrat, povrtar iz Kikinde.
U toku je zasad paprike, ali i paradajza. Potrebno je više sunčanih dana, jer može da dođe do porasta troškova proizvodnje.
”Kakva će cena biti u narednom periodu ne zavisi od nas već od ponuda i potražnje, ali sam mišljenja da će u određenom periodu doći do nagomilavanja robe svima i da će u tom momentu roba biti jeftinija, ali kako vreme odmiče roba će opet da poskupljuje”, dodaje Dejan Ugrešić, iz kikindskog udruženja Banatska lenija.
Pored većih ulaganja, kikindski povrtari imaju i problem nedostatka radne snage, što im dodatno otežava već ionako loše uslove za rad ove sezone.
”Za našu proizvodnju je dovoljna kikindska pijaca, ali ne smemo da se u veću proizvonju upustimo jer nemamo radnu snagu za veći posao”, smatra Vukobrat.
”Svesni smo da je sve poskupelo, radna snaga pogotovo, teško je naći radnu snagu. Mi sa ovim projektom koji podržava i Gradska uprava, imamo problem da nađemo ljude adekvatne za ovaj posao”, nadovezao se Ugrešić.
Kikinda nije povrtarski kraj, ali je u poslednjih nekoliko godina primetan porast gazdinstava koja prelaze na bavljenje proizvodnjom povrća, a jedan od razloga je i organizovana proizvodnja, kao i organizovan otkup određenih kultura, što je dalo dobre rezultate.